Na kanapki
Pasty
Słonecznik
SIŁA NASION - PASTA SŁONECZNIKOWO-DYNIOWA
14:37:00
Nasiona to bez wątpienia cenny składnik zdrowej diety.
Pasta z tego przepisu łączy dwa rodzaje nasion – słonecznika i dyni. Słonecznik
i dynia są bogatymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin,
przede wszystkim witaminy E o silnych właściwościach przeciwrodnikowych oraz mikroelementów
takich jak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Nasiona słonecznika i pestki
dyni to także źródło lecytyn, które stosowane są w lecznictwie w zaburzeniach metabolizmu wątroby. Uważa się
także, że włączenie lecytyn do diety ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, choć
nie ma na to jednoznacznych dowodów.
½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
4 łyżki koperku
¼ szklanki mleka roślinnego lub wody
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
Sok z jednej limonki
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Nasiona zalewamy 3 szklankami wody, moczymy przez 3-4 godziny lub przez noc. Odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Nasiona umieszczamy w blenderze, dodajemy siemię lniane, czosnek, sok z limonki i zioła, zalewamy mlekiem. Bledniemy aż do uzyskania gładkiej (lub delikatnie ziarnistej) masy.
INFORMACJE
Pasta może służyć jako niezależne smarowidło do kanapek podawane np. z ogórkiem kiszonym lub jako wysokotłuszczowe masełko używane z innymi pastami czy pasztetami np. z warzyw strączkowych.
0 komentarze