SIŁA NASION - PASTA SŁONECZNIKOWO-DYNIOWA

Nasiona to bez wątpienia cenny składnik zdrowej diety. Pasta z tego przepisu łączy dwa rodzaje nasion – słonecznika i dyni. Słonecznik i dy...

Nasiona to bez wątpienia cenny składnik zdrowej diety. Pasta z tego przepisu łączy dwa rodzaje nasion – słonecznika i dyni. Słonecznik i dynia są bogatymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, przede wszystkim witaminy E o silnych właściwościach przeciwrodnikowych oraz mikroelementów takich jak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Nasiona słonecznika i pestki dyni to także źródło lecytyn, które stosowane są w lecznictwie w zaburzeniach metabolizmu wątroby. Uważa się także, że włączenie lecytyn do diety ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, choć nie ma na to jednoznacznych dowodów.  

SKŁADNIKI

½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
4 łyżki koperku
¼ szklanki mleka roślinnego lub wody
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
Sok z jednej limonki
Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. Nasiona zalewamy 3 szklankami wody, moczymy przez 3-4 godziny lub przez noc. Odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Nasiona umieszczamy w blenderze, dodajemy siemię lniane, czosnek, sok z limonki i  zioła, zalewamy mlekiem. Bledniemy aż do uzyskania gładkiej (lub delikatnie ziarnistej) masy.

INFORMACJE

Pasta może służyć jako niezależne smarowidło do kanapek podawane np. z ogórkiem kiszonym lub jako wysokotłuszczowe masełko używane z innymi pastami czy pasztetami np. z warzyw strączkowych.





You Might Also Like

0 komentarze