Pasta tahini, na którą przepis pojawił się przedwczoraj na blogu ( link ), jest doskonałym składnikiem orientalnych sosów. Prosty sos tahini...

Pasta tahini nazywana także tahiną, pasta z ziaren sezamu. to doskonały dodatek do wielu orientalnych potraw, ale także wszelkich sosów, des...

Ostatnio z każdego wyjazdu przywozimy prosty przepis oparty na łatwo dostępnych składnikach. Takim składnikiem stała się w ostatnim czasie k...

Brzoskwinie słoneczne i ciepłe, to temat niewątpliwie letni, ale kontynuujemy go, mimo że w powietrzu czuć już jesień. Na blogu posty nie po...

Dzisiejszy deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, delikatnie słodki  i przyjemnie chłodny -będzie idealny nie tylko na upalne dni, któr...

Ciekawa jestem, kto zapoczątkował szaleństwo związane z hot dogiem z marchewki. kto pierwszy zmieszał składniki na marynatę i zamarynowała p...

Moja rodzina po spróbowaniu potrawy prawie jednogłośnie  wykrzyknęła "Tylko nie umieszczaj tego na blogu !" Po zjedzeniu dwóch pa...

Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i wcale nie musi zawierać masła, jajek, ani krowiego mleka. W wersji wegańskiej jest bar...

Dziś zapraszamy na kolejny przepis prosto z lasu. Dziś bez dłuższych wstępów, ponieważ to kontynuacja tematu pyszności i roślinnych źródeł...

W tym tygodniu na blogu pojawi się zapis naszego pobytu na działce. Będzie prosto, tak jak prosty był asortyment miejscowego sklepiku i Bie...

Ten post jest postem technicznym, porządkującym jedynie pewne kwestie związane z uzyskiwaniem zatężonej wody z gotowania ciecierzycy, ale ...

Aquafaba, czyli woda po cieciorce - zarówno ta która zostaje z jej gotowania, jak i zalewa z puszki - to w naszej już kuchni nie produkt ubo...

Pogoda nie zachęca do jedzenia lodów, ale w Warszawie rozpoczął się tydzień lodów, więc z okazji tego lokalnego wydarzenia przygotowaliśmy p...

Jaglany budyń czy też jaglanka na zimno już raz pojawił się na naszym blogu w chałwowej wersji ( link ). Tutaj dodanie świeżych jagód do mas...